La Seu

Manresa és un municipi i una ciutat de Catalunya, capital de la comarca del Bages i de la Catalunya central. Està situada al pla de Bages, prop de l’angle on conflueixen els rius Llobregat i Cardener. Amb una població de 76.250 habitants el 2018, és la ciutat més poblada del Bages i de la Catalunya Central. Es troba a 65 km al nord de Barcelona, i marca el límit entre l’àrea industrial al voltant de Barcelona i l’àrea rural del nord.

La ciutat forma un nus molt important de comunicacions, accentuat amb l’eix del Llobregat i l’eix transversal, entre la muntanya i el mar, entre les planes interiors de l’Urgell i la Segarra i les comarques orientals del país. Quant a l’economia, Manresa destaca en la indústria tèxtil, química i maquinària, si bé en les últimes dècades ha substituït la indústria pel comerç. La ciutat també destaca pel seu conjunt medieval, amb els ponts damunt el riu Cardener i la seva catedral d’estil gòtic. A més, en aquesta ciutat també es troben esglésies d’estil barroc, així com interessants edificacions modernistes.

Cova de Sant Ignasi

El territori de Manresa és molt poc pla, ja que està modelat per una sèrie de turons testimonials, sovint coronats per fragments de les antigues terrasses fluvials del Cardener. Aquests turons, parcialment ocupats per edificacions, són els puigs Cardener, Mercadal, el Pujolet, Terrà, la Talaia i Berenguer. A més, cal destacar les costes de les Escodines i de Santa Caterina, els tossals dels Cigalons, del Poblenou i del Coro, aquests integrats a la zona urbana, i altres relleus, més perifèrics i elevats, com són Montlleó (361 m), Bufalvent (378 m) i Collbaix (544 m). El Cardener es presenta com l’eix principal del territori de nord a sud, i té una notable inflexió en angle recte a la meitat del seu curs. Aquesta inflexió, entre els ponts del Congost i Vell, forma els límits occidental i de migdia de la ciutat. D’altra banda, el Llobregat solca el terme de Manresa pel cantó de llevant i li fa de frontera amb les terres del Pont de Vilomara i Rocafort, Mura, Sant Vicenç de Castellet i Castellgalí. La séquia de Manresa fou construïda per la ciutat entre el 1339 i el 1383, amb privilegi de Pere III i sota la direcció del mestre Guillem Catà.

Passeig de Pere III

La séquia pren l’aigua del Llobregat al peu del castell de Balsareny i la condueix a Manresa per un canal de 26,3 km de recorregut i amb un desnivell de només 10,630 m. En arribar a l’Agulla, el canal es divideix en dues branques: la de la dreta rega les partides del Poal, de Puigberenguer i del Mas d’en Pla; la de l’esquerra, les terres del Guix, de les Cots i de Viladordis. Altres cursos d’aigua que solquen Manresa són: la riera de Rajadell, la qual drena el territori en direcció oest-est fins a desguassar al Cardener, 2 km més avall de la ciutat; la riera de Cornet, que solca les terres al sud-oest del municipi; el torrent de Mas d’en Pla; el de Predicadors; el de Sant Ignasi, el de la Font de Fans, i el dels Llops, a més d’altres de curs intermitent.

Limita al nord amb els termes de Sant Joan de Vilatorrada i Sant Fruitós de Bages, a l’est amb el Pont de Vilomara i Rocafort, al sud amb Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí i Sant Salvador de Guardiola, i a l’est amb Rajadell i Fonollosa.

La neu és un fenomen poc freqüent a la ciutat, però gairebé cada any s’hi presenta. La mitjana de dies de neu a Manresa és d’1,4.

Casa Torrents o Ca la Buresa

La ciutat de Manresa, ubicada a 238 msnm, resta inclosa dins la franja de clima mediterrani de muntanya mitjana, caracteritzada per una pluviositat escassa i una oscil·lació tèrmica anual força acusada. Els hiverns són freds, amb gebrades i boires, i les temperatures elevades dels estius produeixen condensacions de vapor d’aigua. La ciutat presenta un règim equinoccial de pluges, a la tardor i a la primavera. La mitjana de precipitació registrada durant el període 1936–84 va ser de 604,6 mm. Els tres mesos de sequera són el juny, el juliol i l’agost amb valors al voltant dels 35-38°C. El desembre, el gener i el febrer són els mesos més freds de l’any. L’amplitud tèrmica anual és entorn dels 19°C.

La temperatura mitjana calculada sobre la base dels últims deu anys ha estat de 7,0° a l’hivern, 14,0° a la primavera, 15,1° a la tardor i 23,3° a l’estiu. La temperatura mínima absoluta es va registrar el 8 de gener de 1985, quan els termòmetres van baixar fins als -21.5°. També destaquen els -19.0 assolits el 28 de desembre de 1962, i els -14.0 assolits l’1 de febrer de 1947. La pluja del període 1931 a 1969 va ser de 619 l/m2 anuals de mitjana; l’evapotranspiració anual va ser de 763 litres; per tant, hi ha un dèficit de pluja total de 154 litres que ocorre durant l’estiu; la pluja es reparteix en 94 dies de l’any; se’n presenten dos màxims, molt similars, a la primavera i a la tardor.

Font i més informació: Wikipedia